Ga naar hoofdinhoud
De grote illusie
Symposium

Illusie of werkelijkheid?

Een symposium over de kansen en uitdagingen van hedendaagse immersieve technologie

21.06.2024

10:00 - 17:00

Teylers Museum

Gehoorzaal

€ 60

Iedereen

Is zien geloven? Een vraag die de mensheid al eeuwen bezighoudt. Een pratend hoofd op een tafel, een geest die opduikt op het toneel, stereokijkers die je de Egyptische piramides laten zien in drie dimensies: in de negentiende eeuw worden optische illusies een sensatie. In Teylers Museum neemt de tentoonstelling De Grote Illusie - 200 jaar Virtual Realities je mee terug naar de negentiende eeuw, naar de roots van virtual reality, augmented reality en fakes. De tentoonstelling laat zien dat de fascinatie voor illusies van toen niet zoveel verschilt met die van nu.

Immersieve technologieën, zoals virtual reality en augmented reality, worden vandaag de dag in verschillende maatschappelijke domeinen toegepast, zoals het onderwijs, de zorg en de entertainment-industrie. Deze technologieën brengen mogelijkheden en uitdagingen met zich mee. Hoe moeten we hiermee omgaan?

Op vrijdag 21 juni organiseren het Rathenau Instituut en Teylers Museum een symposium aansluitend bij de tentoonstelling De Grote Illusie - 200 jaar Virtual Realities. In dit symposium analyseren we de kansen en uitdagingen van immersieve technologieën vanuit het perspectief van publieke waarden, zoals privacy, zelfbeschikking en democratie. Kunnen we nog steeds spreken van illusies of hebben we inmiddels te maken met nieuwe werkelijkheden?

Goed om te weten

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte