Ga naar hoofdinhoud
Melanie During
Kinderactiviteit

Lezing Melanie During

Zinnen op Zondag on tour

07.07.2024

15:00 - 16:30

Teylers Museum

Vanaf 10 jaar

De rockster van de paleontologie schijnt nieuw licht op de uitsterving van dinosauriërs. Paleontoloog Melanie During schreef het boek 'De laatste lente van de Dinosauriër' en weet dus alles over de geweldige impact die een meteoriet 66 miljoen jaar geleden maakte en helaas ook het einde van de triceratops betekende.

De grootste Triceratops in Haarlem

Deze zomer komt de grootste triceratops van Naturalis naar Haarlem. Van 1 juli tot en met 14 augustus is zijn skelet te zien in de Bibliotheek Haarlem Centrum en er is veel te doen in verschillende vestigingen! Je kunt komen knutselen, er wordt natuurlijk voorgelezen en er is zelfs een theatervoorstelling. In Teylers Museum kun je je de hele zomer lang (6 juli tot en met 1 september) verdiepen in deze reusachtige dino en zijn wereld.

De lezing

Paleontoloog Melanie During neemt je mee door de geschiedenis van de dinosauriërs en hun onderzoekers en schijnt nieuw licht op het uitsterven van de dino's. Zij ontdekte zelfs het (bijna) precieze moment waarop dat gebeurde. Eén lentedag, 66 miljoen jaar geleden, veranderde de koers van het leven op aarde voorgoed. Van het allereerste besef dat er zoiets als een dinosaurus heeft bestaan tot de nieuwste ontdekkingen in de paleontologie: De laatste lente van de dinosauriërs is hét verhaal van de reuzen die ooit onze aarde bevolkten.
Melanie vindt het belangrijk om interessante ontdekkingen toegankelijk te maken voor de maatschappij. Zonder moeilijke woorden, maar met Melanies meeslepende enthousiasme! De adviesleeftijd is 12 jaar en ouder.

Triceratops

Triceratops

Melanie During

Melanie During

Over Melanie During

Melanie During is vertebratenpaleontoloog en als promovenda verbonden aan de Universiteit van Uppsala in Zweden. Ze onderzoekt uitgestorven werveldieren, oftewel dieren met een ruggengraat. Binnen deze discipline specialiseert zij zich vooral in het onderzoeken van belangrijke evolutionaire gebeurtenissen, zoals de overgang van vis naar landdier, van landdier naar zeebewoner of van landdier naar vliegend dier. Anderzijds houdt ze zich ook graag bezig met uitstervingen. Het kan haar hierbij niet dramatisch genoeg zijn! Zo ontdekte ze in 2022 dat de meteoriet die de dinosauriërs deed uitsterven, in de lente moet zijn ingeslagen. Melanie verwacht haar promotieonderzoek in november 2024 te voltooien. Eind 2023 deed Melanie ook mee aan De Slimste Mens waar ze het drie afleveringen vol wist te houden.

Andere lezingen

Wil je nog meer dino-experts horen? Kom naar de colleges van Jimmy de Rooij (21 juli) of Anne Schulp (7 augustus). Jimmy doet onderzoek naar vijf gevonden triceratops-exemplaren, waaronder het Haarlemse. Ze zijn bij elkaar gevonden en hij stelt vast dat de triceratops daarom een kuddedier moet zijn geweest. Anne vertelt over het baanbrekende onderzoek dat in de afgelopen tien jaar is verricht naar deze vijf triceratopsen. Tickets kun je binnenkort via deze website bestellen. De adviesleeftijd voor deze colleges is 8 jaar en ouder.

Praktische informatie

Het college vindt plaats op zondag 7 juli van 15:00 tot 16:30 uur
Toegang: € 7,50 euro (exclusief een geldig museumticket) € 5 euro korting voor leden van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland
Adviesleeftijd: 12 jaar en ouder

Boek je ticket voor museum en lezing

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte