Ga naar hoofdinhoud
Thomas Martyn (1735-1825), 'Cypraea vitellus' in 'The Universal Conchologist', 1784.
Rondleidingen workshop

Onderbelichte verhalen verbeeld

Het slavernij- en koloniale verleden in Teylers Museum

29.06.2024

14:00 - 16:30

Teylers Museum

Volwassenen

Tijdens Ketikoti (Ketenen Verbroken) op 1 juli wordt de afschaffing van slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen herdacht en gevierd. Daarom duikt Teylers Museum in het weekend vóór Ketikoti in de eigen collectie om de sporen van het slavernij- en koloniale verleden zichtbaar te maken.

In de diverse collectie van het museum kom je een ongemakkelijke erfenis tegen, die niet altijd zichtbaar is. Tijdens deze rondleiding langs de collecties leer je meer over objecten die een relatie hebben met het slavernij- en koloniale verleden. Ontdek bijvoorbeeld hoe de kaurischelpen werden gebruikt als betaalmiddel voor tot slaaf gemaakten, ontmoet de ooit in slavernij geboren Susanna Dumion en hoor meer over de herkomst van een deel van de financiën van Pieter Teyler. De geschiedenis is niet simpel, maar vraagt om een genuanceerd beeld. Het ongemak en de confrontatie die je voelt, opent toegang tot gesprekken. Direct na de rondleiding verbeeld je in een creatieve workshop de (ontbrekende) geschiedenis.

Kunsthistoricus Maya Mutlu en kunstenaar Janne Igbuwe slaan handen ineen om te verdiepen en te reflecteren op het verleden.

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte