Ga naar hoofdinhoud
Laden...

19de eeuw

Antimoniet kristal

Antimoine sulfure

  • Objecttype

    Mineraal

  • Vindplaats

    Asia | Japan | Echime Prefecture | Saijō | Ichinokawa Mine, D'Ichinokawa, dans le village D'Ojoin-mura pres de Saijo dans le provence d'Iyo sur L'ile de Shikoku

Nu te zien in het museum

Een afgedankt cadeau is tegenwoordig een pronkstuk in de Tweede Fossielenzaal. Dit kristal komt uit de beroemde mineralenmijn bij Ichninokawa, op het Japanse eiland Shikoku. Het is zo spectaculair, dat de Japanse minister-president Tsunashiro Wada het wonder in 1884 meeneemt naar Duitsland, als relatiegeschenk voor keizer Wilhelm I. Maar de keizer is niet onder de indruk: nog datzelfde jaar verkoopt hij het kristal of geeft het weg: in elk geval belandt het geschenk bij een Weense mineralenhandelaar. Als conservator Tiberius Cornelius Winkler van Teylers Paleontologisch-Mineralogisch Kabinet, het daar ziet, vindt hij het wél bijzonder en koopt het voor Teylers Museum.

Antimoniet wordt al heel lang gebruikt voor van alles en nog wat, ondanks de giftigheid voor mens en dier. In het oude Griekenland kleurden vrouwen er hun haren en wenkbrauwen mee; in Egypte en de Arabische wereld zat het in de zwarte oogmake-up khôl. In de Europese middeleeuwen gebruikten alchemisten antimoniet om goud te zuiveren en artsen dienden het toe als middel tegen parasieten. Tegenwoordig wordt het gebruikt in de metaalindustrie en in loodbatterijen.

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte