Ga naar hoofdinhoud
Laden...

ca. 1903 - ca. 1914

Trommelslaagster

Israëls, Isaac (1865-1934)

  • Objecttype

    Schilderij

  • Techniek

    Olieverf op doek

  • Maker(s)

    Israëls, Isaac (1865-1934) Schilder

Nu te zien in het museum

Vanaf 1904 woont Isaac Israëls enige jaren in Parijs. Daar tekent en schildert hij veel in het circus Medrano, waar dit meisje werkt als trommelaar. De schilder portretteert haar en vele andere artiesten, onder wie muzikanten, danseressen en worstelaars, onder tentdoeken en in kermiszaaltjes.

Als zoon van Jozef Israëls, dé schilder van de impressionistische Haagse School, is Isaac al vroeg bezig met beeldende kunst. Anders dan zijn vader richt hij zich niet op het platteland, maar op het bonte leven in de grote stad. In Amsterdam werkt hij met George Breitner in theaters, op de kermis, in winkels of gewoon op straat. Ze vangen vluchtige momenten in fotografische snapshots en bestuderen vooral de lagere klasse; dienstboden, mannequins en naaisters verschijnen voor hun ezel. Het levert ze de titel ‘Amsterdamse impressionisten’ op.

Zoals dit schilderijlaat zien, heeft Israëls in Parijs goed gekeken naar het werk van Franse impressionisten – al is zijn weergave van de trommelaarster een stuk minder gepolijst en kleurrijk dan de ballerina's van Edgar Degas. Wellicht was dat de reden dat Israëls in Frankrijk weinig waardering kreeg.

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte