ca. 1536
David vechtend tegen de ondeugden
Jorisz., David (ca. 1501-1556)
Objecttype
Tekening
Techniek
Pen in bruin, Pen in rood, Pen in bruin
Credit line
Aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar KOG-Vereniging Rembrandt Fonds, haar Themafonds Prenten en Tekeningen en een schenking van The School of Life Amsterdam) en Matthijs de Clercq
Maker(s)
Jorisz., David (ca. 1501-1556) Tekenaar
Deze tekening laat zien welke topkwaliteit Nederlandse kunstenaars in de 16de eeuw konden leveren. David Joris was behalve getalenteerd kunstenaar een criticus van de rooms-katholieke kerk. Hij werd bekend als leider van de wederdopers, een religieuze sekte tijdens de reformatie. Hier verbeeldt Joris een van zijn eigen visioenen, die hem het idee gaven door God gezonden te zijn om moreel orde op zaken te stellen. ‘David’ – een verwijzing naar zichzelf en de bijbelse koning David als voorvader van Jezus de verlosser – vecht tegen drie aan hem vastgeketende figuren die ondeugden voorstellen: de liggende man met wapens is ‘geweld’, de geknielde vrouw met de speer ‘lust’ en de man met de wereldbol vooraan ‘macht’. Waarschijnlijk toonde Joris dit blad tijdens zijn kritische preken. De Kerk beschuldigde Joris van ketterij en veroordeelde hem tot de brandstapel.
David Joris was een hervormer van het geloof én van de kunst. Zijn tekeningen zijn bijzonder knap gemaakt, maar ook heel zeldzaam. Daarom is Joris’ ‘gevecht op papier’ een waar topstuk in de tekeningenverzameling van Teylers Museum.