Ga naar hoofdinhoud
Laden...

1811

Rode paradijsvogel

Rifer de Courcelles, Pauline (1781-1851)

 • Objecttype

  Tekening

 • Techniek

  Zwart krijt, Penseel in waterverf, Penseel in gouache

 • Credit line

  Aangekocht met steun van de Brook Foundation

 • Maker(s)

  Rifer de Courcelles, Pauline (1781-1851) Tekenaar

De kleuren van deze paradijsvogel stralen alsof ze gisteren zijn aangebracht. De rode staart lijkt levensecht door de fijne details en de nekveren sprankelen door subtiele penseelstreken in goudverf. De vogelschilder gebruikte bovendien een kostbaar blad perkament, 'papier’ van dierenhuid. Alles straalt de luxe en verfijning uit van de Franse elite begin 19de eeuw.

Pauline Rifer de Courcelles is dan ook bekend aan het Franse hof: eerst als le Premier Peintre d’Histoire Naturelle (‘Eerste Schilder van Natuurlijke Historie') van keizerin Joséphine, de eerste echtgenote van Napoleon Bonaparte, en later van diens tweede vrouw Marie-Louise van Oostenrijk. Tussen 1808 en 1814 exposeert Rifer de Courcelles meermaals op de Parijse Salon, de paradijsvogel mogelijk in dat laatste jaar.

Rond 1800 zijn tekeningen van planten, vogels en andere dieren ongekend populair in Europa. Ook het pas opgerichte Teylers Museum verzamelt fanatiek tekeningen en prenten over die onderwerpen, waaronder boeken met illustraties van Rifer de Courcelles. Daarnaast bezit het museum werk van haar echtgenoot Josephus Augustus Knip en diens dochter Henriëtte Ronner-Knip, van wie de geliefde poezenschilderijen op zaal hangen.

Van Rifer de Courcelles zijn maar enkele waterverftekeningen bekend; met de aankoop in 2022 van deze prachtige vogel is met recht een topstuk toegevoegd.

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte