Ga naar hoofdinhoud
Laden...

ca. 1718 - ca. 1719

Drie vrouwenkoppen

Watteau, Antoine (1684 - 1721)

 • Objecttype

  Tekening

 • Techniek

  Rood krijt, Zwart krijt, Wit krijt, Penseel in bruin, Pen in zwart

 • Credit line

  Aangekocht voor 1822

 • Maker(s)

  Watteau, Antoine (1684 - 1721) Tekenaar

Antoine Watteau wordt in de 18de eeuw een van de invloedrijkste kunstenaars in Frankrijk. Met zijn lichtvoetige werkwijze, een reactie op de dramatische barokstijl, verovert hij de kunstscene van Parijs. Hier heeft hij met rood en zwart krijt een studie gemaakt van een jonge vrouw. Met een penseel en verdunde bruine inkt zijn sommige partijen 'gewassen', een techniek die Watteau in zijn krijttekeningen maar zelden toepast.

De studies dienen als voorbereiding van Watteau's schilderijen. Deze tekening heeft directe relaties met schilderijen in musea in Dresden, Stockholm en Parijs. Daarop is steeds een van de vrouwenhoofden te zien, meestal in dezelfde pose. De datering van die schilderijen, omstreeks 1718-1719, is ook aannemelijk voor deze studie.

Het werk hoort bij de oude collectie van Teylers Museum, verworven vóór 1822, net als de andere acht Watteau-tekeningen. Ze zijn vermoedelijk aangekocht om — in de geest van Pieter Teyler — gerenommeerde buitenlandse kunstenaars tot voorbeeld te stellen aan jonge Nederlandse kunstenaars.

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte