Ga naar hoofdinhoud
Laden...

1588

Rechterhand

Goltzius, Hendrick (1558-1617)

  • Objecttype

    Tekening

  • Techniek

    Pen in bruin

  • Maker(s)

    Goltzius, Hendrick (1558-1617) Tekenaar

Volgens zijn biograaf Karel van Mander verbrandde Hendrick Goltzius als baby zijn handjes. Zijn rechterhand raakt levenslang verminkt en toch was hij in staat om prachtig te tekenen. Ook deze tekening bewijst dat. Is het misschien een zelfportret van de meesterhand? Hoe mooi dit verhaal ook klinkt, tegenwoordig denken onderzoekers niet meer dat dit Goltzius’ eigen hand is. Tijdens het ‘maniërisme’, een kunststroming uit tweede helft 16de eeuw, golden dit soort houdingen als modieus en elegant. Goltzius tekende volgens de smaak van zijn tijd. Bovendien zie je vergelijkbare handen terug in zijn andere werken.

Meesterlijk toont de kunstenaar hier zijn vakmanschap. Door de golvende arceringen, perfect naast elkaar geplaatst, lijkt het net een gravure. Goltzius was destijds behalve tekenaar en schilder dan ook de belangrijkste Nederlandse prentkunstenaar. In Haarlem leidde hij een succesvolle prentenuitgeverij. Vol trots signeerde hij dit meesterwerk met een sierlijke handtekening.

Teylers Museum kocht de tekening in 1790 aan, samen met ruim 120 andere tekeningen van Goltzius. Hierdoor bezit het museum nu de grootste verzameling van zijn tekeningen wereldwijd.

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte