Ga naar hoofdinhoud
Laden...

1970

Bonne Année

Saint-Phalle, Niki de (1930-2002)

 • Objecttype

  Tekening

 • Techniek

  Collage, Viltstift, Balpen, Plakband

 • Credit line

  Schenking Stichting Reinhold De Wilde

 • Maker(s)

  Saint-Phalle, Niki de (1930-2002) Tekenaar Tinguely, Jean (1925-1991) Tekenaar

Kunstenaars Niki de Saint-Phalle en Jean Tinguely beginnen in 1960 een liefdesrelatie. Sindsdien maken ze regelmatig samen kunst, die door de jaren steeds monumentaler wordt. Een hoogtepunt is het fonteinenensemble op Place Igor Stravinsky in Parijs, naast Centre Pompidou, waarin De Saint-Phalles de kleurrijke sculpturen en Tinguely's kinetische kunst samensmelten tot een bruisend geheel.

Ook de collage Bonne Année (Gelukkig Nieuwjaar) maakten ze samen, in het jaar waarin ze trouwen. De nieuwsjaarswens is gericht aan een bevriend echtpaar uit de kunstwereld: Stedelijk-directeur Edy de Wilde (1963-1985) en beeldend kunstenaar Nono Reinhold. De omgetrokken steeksleutel is typerend voor de machinale beeldtaal van Tinguely. De kleurrijke ‘Nana’ linksonder is een terugkerend motief in het werk van De Saint-Phalle. Dit exemplaar herkent De Wilde ongetwijfeld als een schets van Nana Maison, die De Saint-Phalle maakte voor haar solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in 1967.

Bonne Année kwam in 2023 in de collectie van Teylers, als onderdeel van de omvangrijke schenking die het museum van Stichting Reinhold de Wilde mocht ontvangen. Samen met iconische werken van Willem de Kooning, Sol LeWitt, Roy Lichtenstein, Jan Schoonhoven, Jim Dine, Karel Appel, Nono Reinhold zelf én Tinguely's schets van de Stravinsky-fontein.

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte