Ga naar hoofdinhoud
Laden...

ca. 1517 - ca. 1518

Studie voor twee engelfiguren

Raffaello Sanzio (1483-1520)

 • Objecttype

  Tekening

 • Techniek

  Griffel, Rood krijt, Potlood

 • Credit line

  Teylers Museum, aangekocht van de Odescalchi erfgenamen te Rome, 1790

 • Maker(s)

  Raffaello Sanzio (1483-1520) Tekenaar

Met zijn verfijnde stijl is Rafaël eeuwenlang hét voorbeeld van kunstenaars in West-Europa. Deze tekening van de Italiaanse meester laat zien waarom. Hij wekt twee figuren tot leven door hun elegante houdingen en bovenal hun blik, die vol emotie is. Sommige delen tekent hij in detail, zoals het gewaad van de linker figuur. Met ragfijne arceringen maakt hij schaduwpartijen, waardoor de plooien echt diepte krijgen. Andere delen van de tekening zijn juist nauwelijks uitgewerkt. Rafaël is een meester van de suggestie: zo bestaat het haar van de figuren uit enkele rake krijtstrepen.

Rafaël maakte zijn tekeningen vaak als voorstudie voor fresco’s, muurschilderingen, en schilderijen op paneel of doek. Van dit exemplaar, uit de laatste jaren van zijn leven, is het doel is niet helder. Misschien is het een voorstudie voor het schilderij met de Heilige Familie, dat nu in het Louvre is. Eén van de engelen op de achtergrond lijkt veel op de rechterfiguur.

Naast deze tekening bezit Teylers Museum nog 11 andere tekeningen van Rafaël. Deze topstukken werden in 1790 in Rome aangekocht, zodat ook kunstenaars en kunstliefhebbers in Nederland geïnspireerd konden raken door de Italiaanse meester.

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte