Ga naar hoofdinhoud
Vind het uit!

Vijf wetenschapsmusea slaan de handen ineen

vrijdag 26 januari 2024

De wetenschapsmusea NEMO Science Museum, Rijksmuseum Boerhaave, Teylers Museum en de Universiteitsmusea van Utrecht en Groningen, hebben de handen ineen geslagen en presenteren trots een primeur voor Nederland: een gezamenlijke digitale collectie op het inspiratieplatform Vind het uit!.

Het platform, dat op 26 januari 2024 live is gegaan, is het resultaat van een meerjarig samenwerkingsproject. Op het nieuwe inspiratieplatform Vind het uit! zijn de belangrijkste uitvindingen op het gebied van energie te vinden. Duizend objecten, van de 17de eeuw tot nu, afkomstig uit de collecties van de vijf musea.

Ovale Zaal

Vind het uit! nodigt studenten en jonge redacteuren uit om vanuit hun studierichting en persoonlijke interesse oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken te bedenken, geïnspireerd door uitvindingen van toen. Dit presenteren ze op het platform als zogenaamde stories, een knipoog naar Instagram Stories. Zo kan een uitvinding van eeuwen geleden ineens ontzettend relevant zijn.

Zoals de ontdekking van Jill den Boer, student aan de Vrije Universiteit, Ecologie en evolutie: "De uitvinding van de muntgasmeter (begin 19de eeuw) blijkt een prima oplossing om energiegebruik te beperken, ook voor in de toekomst."

De unieke samenwerking tussen de musea wordt technisch ondersteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), die de collecties vanuit verschillende systemen direct ontsluit voor het publiek. Arjen de Zeeuw, directeur Kennis en Advies RCE, benadrukt het belang van het project: “Het project Vind het uit! is een belangrijke proeftuin voor toekomstige ontwikkelingen rond collectie Nederland, zowel op technisch gebied, als door de ontwikkeling van een meer publieksvriendelijke interface.

De samenwerkende wetenschapsmusea

V.l.n.r. Kristy Boutros (junior-redacteur), Annelore Scholten (Manager Publiek & Presentatie Rijksmuseum Boerhaave), Marinthe Meijer (junior-redacteur), Trienke van der Spek (hoofdconservator Wetenschap Teylers Museum), Lars Hendrikman (directeur Universiteitsmuseum Groningen), Géke Roelink (directeur NEMO Science Centre), Arjan de Zeeuw (directeur Kennis & Advies RCE), Femke den Boer (directeur Universiteitsmuseum Utrecht) en Jill den Boer (junior-redacteur)

Foto: Fred Ernst

De betrokken musea hebben de ambitie om in de toekomst structurele samenwerkingsverbanden met onderwijsinstellingen te ontwikkelen en de collecties van andere themagebieden zoals klimaat, informatietechnologie en biotechnologie te ontsluiten op Vind het uit!.

Dit innovatieve project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Mondriaan Fonds, samen met de eigen bijdragen van de musea en de technische ondersteuning door de RCE.

Ontdek Vindt het Uit!

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte