Ga naar hoofdinhoud
Michelangelo Buonarroti (1475-1564), Figuurstudie voor een ignudo in de Sixtijnse Kapel, ca. 1511

'De mannen van Michelangelo' in Teylers Museum

Een nieuwe blik op het mannelijk lichaam in het werk en leven van Michelangelo

donderdag 7 november 2024

550 jaar na zijn geboorte brengt Teylers Museum een eerbetoon aan een van de beroemdste kunstenaars uit de geschiedenis. Van 15 oktober 2025 tot en met 25 januari 2026 is 'De mannen van Michelangelo' te zien: een tentoonstelling over de glorieuze hoofdrol die het mannelijk lichaam speelt in de kunst en in het leven van Michelangelo Buonarroti (1475-1564). Dat is een internationale primeur: nooit eerder werd een tentoonstelling volledig gewijd aan dit onderwerp. 'De mannen van Michelangelo' werpt nieuw licht op het denken en doen van Michelangelo en trekt paralellen met de huidige tijd.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564), Figuurstudie voor een ignudo in de Sixtijnse Kapel, ca. 1511

Michelangelo Buonarroti (1475-1564), Figuurstudie voor een ignudo in de Sixtijnse Kapel, ca. 1511

Naakt en gespierd

Michelangelo was gefascineerd door het mannenlichaam. In bijna al zijn kunstwerken speelt het een rol, veelal naakt, gespierd en in een uitdagende en expressieve houding. Op het belangrijkste plein in Florence werd een vijf meter hoge naakte man van Michelangelo geplaatst: de marmeren David. In de Sixtijnse Kapel in Rome, in het hart van het Vaticaan, het centrum van de katholieke kerk, schilderde hij een plafond dat wemelt van de naakte mannenlichamen. De David en de Schepping van Adam: het zijn kunstwerken die zo vast verankerd zijn in ons collectieve geheugen dat we ze vaak voor vanzelfsprekend aannemen. Maar in Michelangelo’s tijd waren ze revolutionair en in de loop van de geschiedenis werden ze regelmatig als controversieel gezien.

Meerdere perspectieven

De mannen van Michelangelo bekijkt het mannelijk lichaam in het werk en leven van Michelangelo van alle kanten: van de invloed van zijn voorgangers en van de klassieke oudheid tot zijn grote kennis van de anatomie en zijn gebruik van mannelijke modellen. Ook de theoretische en religieuze betekenis van het mannenlichaam voor Michelangelo komt aan bod, net als zijn vermoedelijke persoonlijke voorkeur voor mannen. Daarnaast reflecteren in de tentoonstelling hedendaagse stemmen op Michelangelo’s verbeelding van de man: van queer tot katholiek en van feminist tot fitfluencer. Zo komen tijdloze onderwerpen rondom gender, seksualiteit en schoonheidsidealen aan de orde.

Tekeningen, sculpturen en brieven

In 1790 kocht het pas geopende Teylers Museum in Rome een grote verzameling Italiaanse tekeningen aan, waaronder 22 tekeningen van Michelangelo. Ze behoren tot de mooiste tekeningen die hij heeft gemaakt en vormen het hart van de tentoonstelling. Deze collectie van wereldklasse van het oudste museum van Nederland wordt aangevuld met meer dan twintig internationale bruiklenen. Dat zijn niet alleen tekeningen, maar ook sculpturen, een brief en een fragment van een gedicht dat Michelangelo maakte. Daarnaast zullen ook een boek en enkele tekeningen en prenten van vrienden, leerlingen en navolgers te zien zijn. De bruiklenen komen van onder andere The Royal Collection in Windsor Castle, The British Museum in Londen, het Uffizi in Florence en het Louvre in Parijs. Hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis die nog niet eerder in Nederland te zien waren, komen naar Haarlem, zoals De Droom uit The Courtauld Gallery en Studie voor de Libische Sibille uit The Metropolitan Museum of Art in New York. Tekeningen zijn kwetsbaar voor licht en worden daarom zelden tentoongesteld. Het is een once-in-a-lifetime-opportunity om deze fenomenale kunstwerken van Michelangelo – in Nederland – bij elkaar te zien.

Download het persbeeld

Michelangelo Buonarroti (1475-1564), Figuurstudie voor een ignudo in de Sixtijnse Kapel, ca. 1511, roodkrijttekening. Collectie Teylers Museum

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte