Ga naar hoofdinhoud
Vier de zomer in Teylers Museum

Vier de zomer in Teylers

en ontdek alles over het oudste museum van Nederland

vrijdag 21 juni 2024

Voor het derde jaar op rij kun je de zomer vieren in Teylers Museum! Van 6 juli tot en met 1 september is het museum weer in zomerse sferen en bruist het in de zalen van de activiteiten voor jong en oud. Tekenen tussen de schilderijen, rondleidingen naar spannende plekken waar je anders niet komt, workshops, juniorcolleges en locatietheater: alles rondom de fascinerende geschiedenis en collectie van het oudste museum van Nederland. Neem ook een duik in de wereld van de optische illusies in de tentoonstelling 'De Grote Illusie - 200 jaar Virtual Realities'.

Vier de zomer in Teylers

Vier de zomer in Teylers!

Triceratops

Triceratops

Triceratops in Haarlem

Deze zomer komt de grootste triceratops van Naturalis naar Haarlem. Van 1 juli tot en met 14 augustus is zijn skelet te zien in de Bibliotheek Haarlem Centrum. In Teylers Museum kun je je de hele zomer lang verdiepen in deze reusachtige dino en zijn wereld. De historische Gehoorzaal op de eerste verdieping, die altijd gesloten is voor publiek, verandert in een expeditiegebied. Ervaar hoe een dinohuid voelde, bekijk een 3D-geprinte kop van de triceratops, een aantal geprinte botten en échte tanden. Onderzoek hoe hij geleefd moet hebben! Ga mee op een familierondleiding door de Fossielenzalen, ontdek welke wonderlijke levensvormen nog meer (hebben) bestaan en teken je eigen fantasiebeest. Laat je voorlezen uit de mooiste dinoboeken of maak een optische illusie van een dino in de workshop Kunst en Vliegwerk.

Colleges door experts

Wil je experts horen over de triceratops? Sluit dan aan bij een college van Melanie During op 7 juli, Jimmy de Rooij op 21 juli of Anne Schulp op 7 augustus. Melanie weet alles over de geweldige impact die een meteoriet 66 miljoen jaar geleden maakte en helaas ook het einde van de triceratops betekende. Jimmy doet onderzoek naar vijf triceratopsen, waaronder degene die in Haarlem is te zien. Ze zijn bij elkaar gevonden en blijken dus kuddedieren te zijn geweest. Anne vertelt over het baanbrekende onderzoek dat in de afgelopen tien jaar is verricht naar deze vijf triceratopsen.

Melanie During

Melanie During

Fascinerende geschiedenis

Naast alle activiteiten rondom de triceratops, ontdek je tijdens Vier de zomer in Teylers de fascinerende geschiedenis en collectie van het oudste museum van Nederland. Het is een ongedwongen ontdekkingstocht door het museum. Zo zijn er rondleidingen naar plekken die normaliter niet open zijn voor publiek, zoals de Sterrenwacht bovenop de Ovale Zaal en de historische Bibliotheek. Je kunt de Elektriseermachine zien vonken tijdens demonstraties of je laten meevoeren door de acteurs van De Lorentz Formule. Leer handen tekenen tussen romantische schilderijen. Maak in het huis van Pieter Teyler, die droomde van een betere wereld, met krullende letters en zegellak een document waarin staat wat jij belangrijk vindt.

De gevel in zomerse sferen.

De gevel in zomerse sferen.

De grote illusie

De Grote Illusie

Heb je De Grote Illusie - 200 jaar Virtual Realities nog niet gezien? Dat kan nog tot en met 1 september. Deze tentoonstelling neemt je mee terug naar de negentiende eeuw, naar de roots van virtual reality, augmented reality en fakes. De tentoonstellingszaal is veranderd in een spiegelpaleis. Dompel je onder in negentiende-eeuwse en hedendaagse illusies: neem een kijkje in Teylers topstuk het Kaiserpanorama, stap in een caleidoscopische ruimte, kijk door een VR-bril of laat je verrassen door beelden die met kunstmatige intelligentie (AI) gemaakt zijn - of toch niet? Van spiegels en projectoren naar het digitale vernuft van AI: De Grote Illusie laat zien dat de fascinatie voor illusies van toen niet zoveel verschilt met die van nu. Hooggeëerd publiek, komt dat zien!

Praktisch

Het museum is van 6 juli tot en met 1 september dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk op teylersmuseum.nl om te zien wat er te doen is op de dag van jouw museumbezoek. Alle activiteiten zijn gratis, uitgezonderd de triceratops-colleges door de experts. Op de dag zelf kun je een deelnamevoucher afhalen in het museum (zolang de voorraad strekt). Je hebt wel een ticket voor het museum nodig, te bestellen via: teylersmuseum.nl.

Wil je het triceratops-skelet in de Bibliotheek Haarlem Centrum bezoeken? Reserveer dan je (gratis) kaartje op de website van de bibliotheek.

Download de persmap van Vier de zomer in Teylers!

Het persbericht en beeldmateriaal

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte