Ga naar hoofdinhoud
Ovale zaal

Nalaten

In Teylers Museum loopt u letterlijk rond in een nalatenschap. Pieter Teyler wilde ruim 200 jaar geleden iets waardevols achterlaten voor volgende generaties. Volg zijn voorbeeld door het museum te benoemen tot erfgenaam of neem een legaat aan het museum op in uw testament. Wie ons steunt met een legaat of erfenis draagt op een persoonlijke manier bij aan de inspiratie van komende generaties.

Het nalaten van een bedrag of kunstwerk is voor sommigen een bijzondere manier om het museum te steunen. Dankzij een speciale fiscale regeling is het voor particulieren aantrekkelijk geworden om - na overlijden – een object aan Teylers Museum te schenken. We vertellen u hier graag meer over.

Tweede Schilderijenzaal

Tweede Schilderijenzaal

Erfenis of legaat

Er zijn verschillende manieren waarop u het Teylers Museum Vrienden Fonds kunt opnemen in uw testament: door een legaat te geven of erfgenaam te maken. Dit loopt via een notaris. De notaris stelt een akte op waarin nauwkeurig omschreven staat wat u aan het Teylers Museum Vrienden Fonds wilt nalaten en onder welke voorwaarden. Heeft u specifieke wensen of vragen, neemt u dan eerst contact met ons op. Dan weet u zeker dat uw nalatenschap terechtkomt bij het goede doel dat u voor ogen heeft.

Legaat

Een legaat is een in het testament omschreven gift, zoals een kunstwerk of een bepaald bedrag. Tegenwoordig kiest men vaak voor een percentage van zijn nalatenschap, in plaats van een vast bedrag in contanten. U voorkomt hiermee dat het legaat bij het overlijden uit de pas loopt ten opzichte van de omvang van de nalatenschap. Uw wens in het testament is dus ook over 30 jaar nog uitvoerbaar, onafhankelijk van het uiteindelijke bedrag.

Erfgenaam

Een andere manier om aan het museum te schenken, is door het Teylers Museum Vrienden Fonds als (mede) erfgenaam op te nemen in uw testament. Naast bijvoorbeeld familieleden, dierbare vrienden en andere goede doelen. Legaten en erfstallingen zonder specifiek oormerk bieden maximale vrijheid van besteding. Zij worden toegevoegd aan het vermogen dat bestemd is om de toekomst van Teylers Museum te garanderen. De vruchten van dit vermogen worden jaarlijks gebruikt voor restauraties en projecten.

Fonds op Naam

Een speciale vorm van nalatenschap is een Fonds op Naam. U kiest zelf de naam en bepaalt zelf de doelstelling die u na aan het hart ligt en waaraan het ingebrachte geld (minimaal €50.000) mag worden besteed. Bijvoorbeeld aan educatieve projecten voor jonge kinderen, aan het bevorderen van bèta wetenschappen of het aankopen van kunst. Alle aspecten van Teylers Museum zijn denkbaar als doelstelling van een Fonds op Naam. En als u al een Fonds op Naam bij leven heeft opgericht, kunt u een legaat nalaten aan uw eigen fonds.

Geef toekomst aan cultuur in Haarlem

Teylers Museum werkt samen met het Frans Hals Museum, Stadsschouwburg & Phil Haarlem en Schuur in de campagne Geef toekomst aan cultuur in Haarlem. Deze samenwerking is gericht op het vergroten van de kennis en bewustzijn van nalaten aan culturele instellingen in Haarlem.

www.cultuurtestament.nl

Contact

Heeft u vragen? Mail naar vrienden@teylersmuseum.nl of bel met de afdeling Partners & Begunstigers tel. 023-5531984.

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte