Ga naar hoofdinhoud
Tuinlab

Blitstour langs het Lab

Onderwijsprogramma voor vmbo/havo/vwo leerjaar 1

Experimenteer met elektriciteit, kracht, licht en geluid en bekijk de historische instrumenten waarmee deze fenomenen onderzocht werden.

Teylers Museum was vanaf de opening in 1784 een actief onderzoekscentrum waar moderne wetenschap werd beoefend en kennis werd gedeeld met publiek. Vooraanstaande onderzoekers ontrafelden de natuurkundige fenomenen middels experimenten. Geïnteresseerde burgers, geleerden en zelfs keizer Napoleon kwamen kijken naar de Grote Elektriseermachine die spectaculaire vonken kan maken. In dit programma experimenteren de leerlingen zelf met elektriciteit, kracht, licht en geluid in een 19de-eeuws laboratorium en ontdekken de historische instrumenten tijdens een interactieve rondleiding.

Dit programma enthousiasmeert leerlingen voor de natuurwetenschappen en prikkelt hun nieuwsgierigheid naar de natuurkundige principes licht, kracht, elektriciteit en geluid. In het museum ontdekken ze dat alle instrumenten speciaal ontworpen zijn om fenomenen te onderzoeken waarvan men toen nog niet wist wat het was. In het Blitslab werken de leerlingen met replica’s van oude instrumenten aan de hand van gerichte opdrachten. Ten slotte volgt een elektrisch spektakel van de Tesla Coils die vonken spuwen als bliksems...

Tuinlab

De leerlingen:

  • bezoeken de Ovale Zaal, Instrumentenzaal en het Blitslab.
  • doen zelf proeven met replica’s van echte instrumenten.
  • raken enthousiast voor natuurkunde en leren de basis van fenomenen te begrijpen.

Goed om te weten

Meer onderwijsprogramma's

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte