Ga naar hoofdinhoud
Einstein en Lorentz

Einstein was here

Onderwijsprogramma havo leerjaar 4-5 en vwo leerjaar 4-6

Onderzoek elektriciteit met replica’s van originele instrumenten en ontdek het verband tussen Einstein, Lorentz en Teylers Museum.

De Nederlandse Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz werkte in Teylers Museum en ontving meermaals Einstein in zijn eigen lab. Als onderzoeker naar elektromagnetisme legde Lorentz de basis voor de relativiteitstheorie van Albert Einstein, die hem daarom als zijn mentor en leermeester beschouwde. Leerlingen worden in het Lorentz Lab gestimuleerd om met historische opstellingen de belangrijkste ontdekkingen op het gebied van elektriciteit en elektromagnetisme zelf te onderzoeken. Én ze krijgen een spectaculaire demonstratie van de Grote Elektriseermachine.

Leerlingen maken kennis met de geschiedenis van onderzoek naar elektriciteit en magnetisme in de historische zalen van Teylers Museum. Ze experimenteren in het Lorentz Lab, net als de geleerden van toen, met de Zuil van Volta, de Ring van Faraday, de proef van Ampère en Ørsted. Daarmee onderzoeken zij de samenhang tussen verschillende fenomenen. Dit programma is in nauwe samenwerking met natuurkundedocenten ontwikkeld en sluit aan bij de eindtermen natuurkunde havo/vwo.

Voortgezet onderwijs

De leerlingen:

  • bezoeken de museumzalen en experimenteren in het Lorentz Lab met replica’s van oude instrumenten.
  • verdiepen zich in de fenomenen elektriciteit en elektromagnetisme.
  • krijgen inzicht in de invloed van belangrijke historische ontdekkingen.

Lorentz Lab

Electriciteit

Goed om te weten

Meer onderwijsprogramma's

Bekijk alle onderwijsprogramma's

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte