Ga naar hoofdinhoud
Dinomakers
TentoonstellingArchief

Dinomakers

Een familietentoonstelling over paleokunst

31.01.2020 - 23.08.2020

Teylers Museum presenteert de familietentoonstelling Dinomakers, waarin je bekende beeld van de oertijd op zijn kop gezet wordt.

Elke generatie kinderen raakt gefascineerd door dinosaurussen. Maar het beeld van deze uitgestorven wezens is door de jaren heen nogal veranderd. Van dino’s met schubben tot dino’s met veren. Van log en traag tot snelle renners. En dat gekke uitsteeksel dat aanvankelijk op de neus van de iguanodon werd afgebeeld, bleek uiteindelijk zijn duim. In Dinomakers krijg je een overzicht van twee eeuwen paleokunst: de spannende, verrassende en soms controversiële verbeelding van dino’s en ander prehistorisch leven door kunstenaars en wetenschappers. Fossielen, schilderijen, tekeningen, toverlantaarnplaatjes, films en modellen: verwonder je over de enorme verbeeldingskracht van de dinomakers en ontdek hoe hun creaties steeds veranderen. Dinomakers is verlengd t/m 23 augustus 2020.

Dinomakers

Ode aan de verbeelding

Een stukje bot of kies, soms alleen een afdruk van een poot in de modder: het enige tastbare bewijs van de oertijd zijn miljoenen jaren oude fossielen. Uit deze versteende resten vormden kunstenaars en wetenschappers de levendige beelden die zich via boeken, musea en films in ons collectieve geheugen genesteld hebben: een mammoet in de sneeuw op die oude schoolplaat; de zware wenkbrauwen van een Neanderthaler in je boek over de prehistorie; de angstaanjagende T-rex en vriendelijke langnekken in Jurassic Park. Paleokunst is een wonderlijke combinatie van fossiele bewijzen, diepgravend onderzoek, artistieke technieken én een enorme verbeeldingskracht.

Dinomakers in Teylers Museum

Dinomakers is de eerste tentoonstelling over paleokunst in Nederland. Het onderwerp op het snijvlak van natuur, kunst en cultuur past prachtig bij Teylers Museum, museum van kunst en wetenschap. Uitzonderlijk materiaal uit binnen- en buitenland wordt bijeengebracht. Bruiklenen komen van o.a. Natural History Museum in Londen, Moravisch Museum in Brno, Museon in Den Haag en particuliere verzamelaars. Ook is er werk te zien van hedendaagse dinomakers: tekeningen en modellen van de bekende Nederlandse paleokunstenaars Kennis & Kennis en digitale kunst van de Britse kunstenaar Mark Witton. Aansluitend bij actuele ontwikkelingen in de paleontologie beelden zij de raadselachtige dieren of vroege mensachtigen af in herkenbare poses. De T-Rex verzorgt zijn jongen. En in plaats van permanent op mammoeten te jagen, pronkt de Neanderthalerman met een gek kapsel.

Kinderen en de toekomst

De fascinatie voor dino’s van de huidige generatie kinderen krijgt ook een plek in de tentoonstelling. In korte filmpjes vertellen jonge dinospecialisten over hun favoriete dino en geven ze hun kijk op de oertijd. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht door de tentoonstelling met creatieve doe-opdrachten. Ze worden uitgedaagd na te denken over het uitgestorven leven van de toekomst. De tentoonstelling legt een link met nu door in te gaan op de invloed van klimaatsverandering en de mens op de ontwikkeling van dieren en planten. Dinomakers wordt gemaakt in samenwerking met gastconservator Esther van Gelder.

Dinomakers
Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte