Ga naar hoofdinhoud
David Hockney, 'Zelfportret', 22 november 2021.
TentoonstellingArchief

Hockney's Eye

23.09.2022 - 29.01.2023

Teylers Museum staat in het teken van het werk van David Hockney, een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. In Hockney’s Eye worden Hockneys tekeningen, schilderijen en fotografische en digitale werken niet alleen in de tentoonstellingszaal getoond, maar ook geïntegreerd in de historische zalen van het museum. Maak kennis met Hockneys eigenzinnige theorieën over perspectief en het gebruik van optische hulpmiddelen. Ontdek hoe hij hiermee experimenteert en kijk door zijn ogen naar het werk van oude meesters.

Uitsnede trailer Hockney's Eye

De wereld op het platte vlak

Al zijn hele carrière lang onderzoekt Hockney (Verenigd Koninkrijk, 1937) hoe oude meesters de ruimtelijke werkelijkheid vertalen naar het platte vlak. Volgens hem deden zij dit niet alleen op basis van directe waarneming (‘eyeballing’ in zijn woorden) of door toepassing van lijnperspectief, maar maken zij daarnaast al eeuwenlang gebruik van optische hulpmiddelen zoals lenzen en spiegels. In Hockney’s Eye staat dit belangrijke – en niet onomstreden – thema in zijn oeuvre voor het eerst centraal.

David Hockney, 'Zelfportret', 22 november 2021.

David Hockney, 'Zelfportret', 22 november 2021.

Hockneys werk naast oude meesters en instrumenten

Hockneys werk wordt getoond naast het werk van oude meesters als Claude Lorrain en Pieter Saenredam en de optische instrumenten die zij volgens hem gebruikt kunnen hebben. In de wetenschappelijke zalen en in Pieter Teylers Huis zijn reconstructies gemaakt van historische artistieke hulpmiddelen zoals een perspectiefraam, een bolle spiegel en een camera obscura. In de unieke historische context van Teylers als natuurwetenschappelijk en kunsthistorisch laboratorium kijken we door de ogen van Hockney naar de kunstgeschiedenis.

Ontdek in Hockneys tekeningen, schilderijen en fotografische en digitale werken hoe hij steeds nieuwe en dynamische manieren vindt om de visuele wereld weer te geven, bijvoorbeeld door het perspectief om te draaien of door onconventionele hulpmiddelen te gebruiken zoals de camera lucida.

Hockney’s Eye is een samenwerking met het Fitzwilliam Museum en de Heong Gallery, Downing College in Cambridge en de Universiteit Cambridge, samengesteld door conservator Jane Munro en gastconservatoren Martin Kemp en Martin Gayford. 

Begeleidend boek

In de museumwinkel is vanaf 23 september het begeleidende boek bij de tentoonstelling te koop: Hockney’s Eye – The Art and Technology of Depiction (Engelstalig). Hardcover, ISBN: 9781913645120. 24 x 28 cm, 184 pagina’s, € 45.

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte