Panorama
Vier eeuwen vergezichten
02.03.2024 - 18.08.2024
Teylers Museum
Prentenkabinet
Volwassenen
In het Prentenkabinet toont Teylers Museum ruim vijftig getekende panorama’s uit eigen collectie. Panorama’s zijn al eeuwenlang populair. Tegenwoordig kun je zelf met je telefoon prachtige panoramafoto’s maken. In de negentiende eeuw zijn grote panorama’s, zoals Mesdags 'Panorama van Scheveningen' en het Kaiserpanorama (onderdeel van de tentoonstelling De Grote Illusie), een geliefde attractie. Ze zorgen ervoor dat je je midden in de voorstelling waant. En ook vóór de negentiende eeuw is het panorama in trek bij kunstenaars en publiek.
Vooral tekenaars trekken er al eeuwenlang op uit om hun omgeving in panoramavorm vast te leggen. Van groot tot klein en van rechthoekig tot rond. Een vlotte schets, een gedetailleerde tekening of een verzonnen voorstelling: panorama’s worden getekend in alle soorten en maten. Deze rijke verscheidenheid roept de vraag op: wat maakt een panorama tot een panorama?
Mariano d’Anna, Veduta di Bagnoli, ca. 1799-1815.
Teylers Museum
Jacob Philipp Hackert (1737-1807), Gezicht op Sorrento, 1782.
Teylers Museum, aangekocht met steun van Teylers Museum Vrienden Fonds (legaat Boting), 2022.
Bekijk de getekende panorama’s van landschappen, stadsgezichten en wateren van onder meer Aelbert Cuyp, Elisabeth Johanna Koning, Hendrick Avercamp, Paulus Constantijn la Fargue en Anthonie Waterloo. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het bijna anderhalve meter lange panorama van het Zuid-Italiaanse Sorrento uit 1782 van Jacob Philipp Hackert (1737-1807). Dit werk is in 2022 aangekocht met steun van Teylers Museum Vrienden Fonds (legaat Boting).