Ga naar hoofdinhoud
Jakob Kudsk Steensen, Voorbij de gletsjer.
TentoonstellingArchief

Voorbij de gletsjer

Jakob Kudsk Steensen

17.11.2023 - 03.03.2024

Teylers Museum

Volwassenen

De tentoonstelling Voorbij de gletsjer neemt je mee naar de Arolla-gletsjer in de Zwitserse Alpen. In de poëtische videosimulatie van kunstenaar Jakob Kudsk Steensen, speciaal gemaakt voor Pieter Teylers Huis, ervaar je de imposante gletsjergrot als een multidimensionaal ecosysteem met torenhoge ijswanden, microscopische korstmossen gevangen in druppels boomhars, harmonisch krakende ijslagen en aangrijpende reisverhalen uit de negentiende en twintigste eeuw.

Jakob Kudsk Steensen op de Arolla gletsjer.

Jakob Kudsk Steensen op de Arolla gletsjer.

Foto: Joel Kuennen

Kudsk Steensen bezocht de gletsjer in 2022 en legde hem minutieus vast in schetsen, digitale scans en geluidsopnames. Hij trad hiermee in de voetstappen van negentiende-eeuwse geologen die 180 jaar eerder door het gletsjergebied reisden. Daar waar zij overweldigd werden door een alsmaar groeiende ijsmassa, ziet Kudsk Steensen de gletsjer juist in zijn laatste levensfase. Negen maanden na zijn eerste bezoek stortte de ijsgrot in.

Arolla gletsjer

Voorbij de Gletsjer

Jacob Kudsk Steensen

In Kudsk Steensens videosimulatie ervaar je het landschap als een lichaam. Via de grotmond zweef je naar binnen, gedragen door koorgezang en krakend ijs. De begeleidende verhalen van geologen maken duidelijk hoezeer de transformatie van een landschap ook een transformatie in onszelf teweegbrengt.

Bekijk meer

Mini-documentaire 'Voorbij de gletsjer'

Voorbij de gletsjer - Jakob Kudsk Steensen

Bekijk de mini-documentaire over de tentoonstelling 'Voorbij de gletsjer'.

Video's door: Sander van Weert

Over Jakob Kudsk Steensen

Vanaf de opening in 1784 stimuleert Teylers Museum eigentijdse kunst. Met deze tentoonstelling van de recent aangestelde conservator hedendaagse kunst Rieke Vos (voorheen Het HEM) geeft het museum gevolg aan de ambitie om deze traditie van een nieuwe impuls te voorzien. Jakob Kudsk Steensen (Denemarken, 1987) creëert poëtische interpretaties over vergeten of verdwenen natuurverschijnselen. Zijn zintuigelijke multimedia-installaties vertellen gelaagde verhalen over natuur, ecologie en de daaraan verwante cultuurhistorie. Naast de scans die hij tijdens zijn expedities maakt, spreekt hij met bewoners uit het betreffende gebied, tekent hij oude volksvertellingen op en neemt lokale liederen op die hij samen met een componist tot ruimtelijke geluidinstallaties maakt. Deze elementen brengt hij samen in een virtuele omgeving, te beleven als kunstinstallatie.

Kudsk Steensen toont zijn werk in musea en op festivals en biënnales over de hele wereld. In 2019 werd hij genomineerd voor de prestigieuze Future Generation Art Price voor kunstenaars onder 35. Sindsdien is zijn werk onder meer te zien geweest bij Serpentine Gallery in Londen, Centre Pompidou Metz, Today Art Museum in Beijing, Luma Foundation in Arles en Migros Museum in Zürich. Een eerdere versie van het werk over de Arolla-gletsjer is nog tot december te zien bij Copenhagen Contemporary.

Jakob Kudsk Steensen in Pieter Teylers Huis.

Jakob Kudsk Steensen in Pieter Teylers Huis.

Foto: Franck Doho

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte