Yalla Yalla! Zie je in Egypte
19.10.2024 - 09.02.2025
Teylers Museum
Volwassenen
In 'Yalla Yalla! Zie je in Egypte' zet Teylers Museum het werk van de 19de-eeuwse kunstenaar Willem de Famars Testas op vernieuwende wijze centraal. Ga op reis naar 19de-eeuws én hedendaags Egypte. Een podwalk wijst je de weg in een decor met schilderijen en tekeningen, fotografie, film en poëzie.
Willem de Famars Testas (1834-1896), Straatgezicht met een koffiehuis in Caïro, ca. 1860-1872.
Collectie Teylers Museum
Reserveren
Let op: om iedereen een plezierig bezoek aan de tentoonstelling te bieden, wordt een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd in de zaal gelaten. Wil je zeker zijn van een bezoek aan de tentoonstelling, boek dan online een ticket.
Willem de Famars Testas
In 1858 maakte de jonge, dan nog onbekende kunstenaar Willem de Famars Testas (1834-1896) een lange, levensbepalende reis naar Egypte. De geuren, kleuren, geluiden, moskeeën, de armoede, het klimaat – alles was anders, zo blijkt ook uit het dagboek dat hij bijhield en de brieven die hij verstuurde: 'Die drukte en bedrijvigheid die hier heerscht, is zeer curieus: overal ontmoet men kamelen, ezels en paarden, beladen met allerlei dingen, voorts zwermen van ezels, die men overal vindt met hunne jongens.' Het decor van deze nieuwe wereld inspireerde hem tot het maken van schilderijen, aquarellen, schetsen en tekeningen.
De voorstellingen van verre landen waren een geliefd onderdeel van de Europese kunst in de negentiende eeuw, maar ze laten ook een bepaald stereotype beeld zien. Hoe actueel is de blik van Testas op Egypte en hoe denken wij nu over zijn beschrijvingen? Om deze vragen te beantwoorden werkte het oudste museum van Nederland samen met de Egyptisch-Nederlandse acteur en theatermaker Sabri Saad El-Hamus en prijswinnend podcastmaker Tjitske Mussche.
Reis naar Egypte 2024
In de voetsporen van Testas reisden zij in februari 2024 samen met conservator Terry van Druten – al vijftien jaar lang groot fan van zijn werk – naar Egypte. Ze bezochten plekken waar hij tekende en bekeken hoe die veranderd zijn. Ze spraken met Egyptenaren en met elkaar over het Egypte van toen en nu. Mussche verwerkt de belevenissen tot een podwalk waarin meerdere perspectieven centraal staan. Niet alleen Testas’ blik op Egypte, maar bijvoorbeeld ook die van El-Hamus op het vreemde Nederland waar hij op zijn 21ste ‘als geluksbrenger’ terechtkwam. Sabri Saad El-Hamus: 'Toen ik het reisdagboek las, was ik verbaasd over zijn blik op Egyptenaren. Soms toont hij zich totaal wereldvreemd, of ronduit racistisch. Maar hij zegt ook dingen over Egypte die waar zijn, ook nu nog. Ik herkende ook wel iets in hem: dat gevoel van vervreemding en heimwee als jongeling in een compleet andere wereld, had ik ook toen ik naar Nederland kwam.'
Terry van Druten en Sabri Saad El-Hamus bij een grafkamer in Koerna, Thebe, februari 2024.
Fotografie: Tjitske Mussche
Tentoonstelling
De tekeningen, schetsen en aquarellen van Testas in de collectie van Teylers Museum worden aangevuld met bruiklenen van het Rijksmuseum en de Bibliothèque Nationale de France. In de prikkelende ruimte van internationaal bekend scenograaf en maker Theun Mosk (Ruimtetijd) - waar naast de werken ook filmbeelden en foto’s te zien zijn - hoor je dialogen tussen Van Druten en El-Hamus en dagboekfragmenten van Testas, ingesproken door acteur Florian Myjer.
Toegankelijkheid
- Reserveren is verplicht, want er wordt een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd in de zaal gelaten. Wil je zeker zijn van een bezoek aan de tentoonstelling, boek dan online een ticket.
- Alle ruimtes zijn goed toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Wel worden zij via een andere route naar de ruimte geleid waar de introductie plaatsvindt, de Eerste Schilderijenzaal. Dit wordt duidelijk aangegeven.
- Bij de entree van het museum krijg je een koptelefoon en tablet, waarmee je de podwalk kunt starten. De podwalk leidt je door het museum en de tentoonstelling. Het systeem gaat goed samen met een gehoorapparaat. Het is ook mogelijk de tekst mee te lezen. Podwalk en tekst zijn beschikbaar in Nederlands en Engels.
- De podwalk is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar.
Willem de Famars Testas, 'De put en de oude Sycomoor op de Azbakijja-plaats in Caïro', 1884.