Ga naar hoofdinhoud
Sleutelfiguren Teylers Museum

De sleutelfiguren van Pieter Teylers Huis

Een huis van en voor de stad

Maak kennis met Gamze, Luuk, Vincent, Yvonne, Renate en Gene: de Sleutelfiguren van Teylers Museum.

Vanaf de opening van Pieter Teylers Huis in december 2021 zijn deze zes Haarlemmers betrokken bij Teylers Museum. Ze komen uit verschillende wijken in de stad. Op hun eigen manier representeren ze allemaal het gedachtegoed van Pieter Teyler: Teyler geloofde dat kunst, praktische uitvindingen, onderzoek en hulp aan anderen de beste manieren zijn om de wereld tot een betere plek te maken voor iedereen.

De kennis en ervaring van de Sleutelfiguren zijn van grote waarde om de verbinding met de stad te maken en Pieter Teylers Huis en het museum een plek van en voor de stad te maken. Samen werken we aan programma’s in Pieter Teylers Huis en het museum. Op die manier openen de Sleutelfiguren de deur voor mensen die nog onbekend zijn met Teylers Museum.

Portretten

Welke bijdrage leveren kunst en wetenschap aan de verbetering van de samenleving voor iedereen? Ontdek de persoonlijke verhalen, drijfveren en reflecties van de Sleutelfiguren aan de hand van persoonlijke objecten, die (in)direct een koppeling naar het gedachtegoed van Pieter Teyler of de collectie van Teylers Museum zijn.

Gamze, Sleutelfiguur Teylers Museum

Gamze, Sleutelfiguur Teylers Museum

Gamze

De magie van de natuur maakt mij bewust

Toen ik mijn eerste steen cadeau kreeg van een dierbaar iemand, ging er een wereld voor mij open. De aantrekkingskracht bleek magisch te werken voor mij. Het aardse en tegelijk het mystieke. Alsof ik in contact kwam met mijzelf door de natuur. Het besef dat de natuur zo divers, gelaagd en oud is in relatie tot mijzelf. Mijn kijk op het leven en de natuur is hierdoor echt anders geworden.

Ik hou vooral van ruwe onbewerkte stenen. Van de contrasten en structuren in vormen en combinaties van kleuren die alleen in de natuur voorkomen. Inmiddels heb ik een hele collectie en bewerk ik ze af en toe ook tot vormen als een engelenvleugel of een lampje. Ook geef ik ze graag cadeau aan de mensen om mij heen. Ik kies de steen dan intuïtief met de bewuste persoon in gedachte. Hiermee geef ik een cadeau waar de persoon zelf betekenis aan kan geven. En iedereen lijkt zich dan ook bewust van het bijzondere en haalt er kracht of energie uit. Er is nog zoveel wonderlijks in de natuur voor ons allemaal te ontdekken. Ik verdiep mij iedere dag steeds meer en gun dat iedereen. Pieter Teylers Huis is daar een uitgelezen plek voor.

Vincent, Sleutelfiguur Teylers Museum

Vincent, Sleutelfiguur Teylers Museum

Vincent

Muziek is een universeel gevoel

Muziek is een universele manier van communiceren voor iedereen. Het gaat dwars door alle rangen, standen, niveaus, achtergronden en culturen heen. Een melodie, een ritme of mooi bespeeld instrument raakt ons allemaal. Als muziekdocent op een school voor speciaal onderwijs heb ik ervaren hoe essentieel en fundamenteel muziek is voor ieders ontwikkeling.

Vooral de leerlingen met een ernstige mentale beperking of die niet goed kunnen praten kun je via muziek toch bereiken. Tijdens mijn lessen gebruik ik de paraplu om de leerlingen de muziek op een zintuigelijke manier te laten beleven. Ze zien de verschillende kleuren van de paraplu die op de maat van de muziek ronddraaien, ze voelen de wind die de paraplu maakt als ik hem op het ritme van de melodie open en dicht doe. Zo beleven de leerlingen de muziek niet alleen via de oren, maar met hun hele lijf. Een manier die binnenkomt. Daarmee symboliseert de paraplu voor mij inclusiviteit.

Er zijn veel manieren en methodieken te bedenken om elkaar te vinden in een taal die ons verbindt. Inclusiviteit was één van de verlichtingsidealen van Pieter Teyler. Voor hem was het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Pieters Teylers Huis is daarom ook een plek om muziek te laten klinken. Muziek die verbindt, muziek voor iedereen.

Luuk, Sleutelfiguur Teylers Museum

Luuk, Sleutelfiguur Teylers Museum

Luuk

Mijn interesse voor wetenschap is hier begonnen

De wereld van chemie fascineert mij ontzettend. Dit model laat een molecuul zien dat water kan splitsen. Een materie waar ik mij momenteel in aan het verdiepen ben voor mijn studie. Hier bij Teylers werd destijds de eerste ontdekking gedaan op dit gebied. Het is niet toevallig dat ik dit ben gaan studeren. Als kind kwam ik hier al vaak met mijn moeder die leverancier was voor het Museumcafé. Ik genoot ervan hier met haar rond te dwalen. Het zaadje dat destijds onbewust bij mij is geplant, werd geactiveerd door een bevlogen docent op de middelbare school.

Het maakt mij trots en enthousiast over hoe alles in Pieter Teylers Huis nu weer samenkomt. Deze plek in de stad kan een inspiratiebron zijn voor iedereen, op welke leeftijd dan ook. Je bent nooit te oud om te leren. Ik hoop met mijn nieuwsgierigheid en passie zelf ook een inspiratiebron te zijn voor anderen die meer willen weten over de wereld van de wetenschap.

Yvonne, Sleutelfiguur Teylers Museum

Yvonne, Sleutelfiguur Teylers Museum

Yvonne

Door verbinding komen we verder

Verbinden is belangrijk en zorgt voor draagvlak. Vanuit een andere blik naar iets kijken kan verrijkend werken. Soms komt een dergelijke verbinding uit onverwachte hoek op een onverwacht moment.

Dit schilderijtje heb ik ooit gekocht op een reis door Colombia. Het is gemaakt door Alex, die ik daar heb ontmoet. Doordat hij zijn hele leven al doof is, gaat spreken of zich verstaanbaar maken erg moeilijk. Geconcentreerd en met veel toewijding maakt hij daar zijn werken op een prachtige plek in de natuur. Het is zijn manier van communiceren en het geeft hem eigenwaarde.

Hij heeft zijn zintuigelijke beperking omgezet in een kans. Zijn werken zijn gelaagd, kleurrijk en vrolijk. Het idee dat hij gevoelsmatig meekijkt wanneer ik thuis naar dit werk kijk, raakt mij. Hoe groot de afstand ook is, het gaat om de verbinding. Zijn manier van omdenken en handelen is hoopvol en inspirerend. Door kansen te creëren voor elkaar komen we verder. Iets dat ik ook toepas vanuit mijn rol in de wijkraad. Dat geeft ons leven kleur en ik ben gek op kleur.

Gene, Sleutelfiguur Teylers Museum

Gene, Sleutelfiguur Teylers Museum

Gene

Door je open te stellen ontstaat connectie

De vecht-dans Capoeira beoefen ik al 16 jaar. Het is een belangrijk onderdeel van mijn bestaan. Met zijn oorsprong in de slaventijd zit het vol verschillende stijlen en ritmes. De manier waarop je speelt is hoe je in het leven staat. Dans is voor mij een uitlaatklep. Iedereen kent verschillende fases en gebeurtenissen in het leven met verschillende emoties, verandering en verdieping. Ik ben op reis en aan het ondervinden en herontdekken. Wat wil ik? Wat maakt mij gelukkig? Via de openheid van dans maak ik connectie, kan ik loslaten en verbinden.

Het instrument dat ik daarbij bespeel is de berimbau met een kalebas als basis. Het zorgt voor ritme, de andere instrumenten zorgen voor de hartslag. Metaforen die ik koester. Spelen en dansen is een conversatie en een interactie. Door mijzelf hierin kwetsbaar op te stellen, volgt eenzelfde emotie als reactie. Ik neem mensen in mijn dansworkshops mee in mijn en hun eigen ontwikkeling. In de hoop dat het de ander helpt, vrij maakt, stimuleert of inspireert. Beweging is belangrijk en je hebt niet veel ruimte nodig om iets naar buiten te brengen.

Ik wil mensen meenemen op mijn reis en dat iedereen zijn eigen ‘ik’ kan en mag zijn en durft te laten zien. Pieter Teylers Huis kan kansen bieden en zo bijdragen aan een betere wereld voor iedereen.

Renate, Sleutelfiguur Teylers Museum

Renate, Sleutelfiguur Teylers Museum

Renate

Elkaar ontmoeten is fundamenteel en nodig

Ik droom van een wereld waarin iedereen meetelt. Met oog en aandacht voor elkaar. Erbij horen is essentieel voor ons als mensen. Ook als je niet meekunt in een zogenaamd systeem, een haperend brein hebt of gevoelsmatig buiten de boot valt. Dankzij meerdere initiatieven die ik projectmatig heb opgezet en mijn jarenlange werk in het sociale domein, weet ik als geen ander dat de schoonheid vaak al in het kleine zit.

Zo brachten we bij Teylers Museum vroeger al appeltaarten die gemaakt werden door mensen met een ggz-achtergrond, creëerden we een plek in de stad waar restmaterialen verzameld werden voor creatief hergebruik, en organiseerden we uitstapjes voor Haarlemmers om de mogelijkheid te bieden elkaar te ontmoeten. Allemaal voorbeelden van initiatieven die voortkomen uit dromen en die gerealiseerd zijn door simpelweg te ‘doen’.

Het faciliteren van ontmoetingen op een plek met veel diversiteit werkt altijd inspirerend. Dat zorgt voor nieuwe verbindingen, inzichten en innovaties. Pieter Teylers Huis is een prachtige plek om dit mogelijk te maken. Ik hoop op meer aandacht voor een meer inclusief Haarlem. Niet veroordelend en met een open blik. Mensen hebben veel te bieden en er zijn zoveel mogelijkheden.

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte