Ga naar hoofdinhoud
Pieter Teylers huis

Pieter Teylers Huis

Het voormalige woonhuis van Pieter Teyler

Pieter Teylers Huis is het voormalige woonhuis van Pieter Teyler (1702-1778), de grondlegger van het oudste museum van Nederland.

Teylers gedachtegoed

Teyler geloofde dat ieder mens het recht had te streven naar vrijheid en geluk en dat de wereld daardoor een betere plek zou worden. Waarheid wordt alleen gevonden door zelf te denken, vond hij. In Pieter Teylers Huis zie je de actualiteit van zijn idealen en hoe ze hebben geleid tot het ontstaan van Teylers Museum. Sommige ruimtes in dit unieke Rijksmonument behoren tot de best bewaarde historische interieurs van Nederland uit de 18de eeuw.

Rijke historie

Pieter Teyler liet zijn vermogen en huis na aan een stichting die als doel had om het leven van iedereen te verbeteren. Daaruit kwam onder andere Teylers Museum voort, dat in 1784 opende en toen nog alleen bestond uit de Ovale Zaal. Via de indrukwekkende, lange marmeren gang van Teylers voormalige woonhuis betraden bezoekers de Ovale Zaal en verwonderden zich over de nieuwste wetenschappelijke uitvindingen en de kunst van dat moment. Beroemde gasten als Einstein, keizer Napoleon en tsaar Alexander maakten hier hun opwachting. Het huis is zowel fysiek als inhoudelijk onlosmakelijk verbonden met het museum.

Ontstaan van Teylers Museum

Bezoek Pieter Teylers Huis

Een bezoek aan Pieter Teylers Huis (begane grond en eerste verdieping) is inbegrepen bij het entreekaartje van Teylers Museum. Rondleidingen en groepsbezoek zijn mogelijk op afspraak.

Koop ticket

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte