Ga naar hoofdinhoud

Toegankelijkheid

In Teylers Museum verwelkomen we iedereen. We zijn ons bewust van de uitdagingen voor bezoekers met een beperking en werken graag aan de verbetering van onze service.

Werknemers aan het werk

Onze medewerkers bij de kassa- en informatiebalie en de beveiligers in het museum zijn altijd bereid om te helpen. Ze zijn herkenbaar aan het Teylers-logo op hun uniform of kleding. Vraag ze om assistentie of aanvullende informatie.

We kijken uit naar je komst!

Bereikbaarheid per auto en OV

Bezoekers met een fysieke beperking

Teylers Museum is rolstoel- en rollatortoegankelijk. Alle deuren zijn minimaal 85 cm breed. Wel is een aantal historische ruimten lastig begaanbaar. In het museum zijn twee rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig. Hulphonden zijn toegestaan, indien aangelijnd.

In verband met de kwetsbare opstelling is Teylers Museum met een scootmobiel helaas niet toegankelijk. Een elektrische rolstoel is wel toegestaan, maar voor de afmetingen gelden beperkingen. In het museum zijn twee rolstoelen beschikbaar.

Neem voor meer informatie over de afmetingen of het reserveren van een rolstoel contact op via info@teylersmuseum.nl of 023-5160960.

Rolstoelingang, Spaarne 18

Rolstoelingang, Spaarne 18

Ingang

De hoofdingang bevindt zich op adres Spaarne 16. Er is een trapje van drie treden voor de hoofdingang.

Rolstoelingang

De ingang voor bezoekers in rolstoelen en met een rollator bevindt zich links naast de hoofdingang: Spaarne 18. Op de linker deurpost zit een bel en intercomsysteem. De medewerker van de winkel doet de deur voor je open als je aanbelt. Vervolgens kom je via een helling binnen in de winkel en kun je daarna rechtsaf naar de entreehal van het museum.

Entreehal en ticketverkoop

In de hal bevindt zich de balie met de kassa. Hier kun je bij onze kassamedewerker een ticket kopen, een plattegrond van het museum krijgen en een gratis audiospeler als je dat wilt. Aan beide kanten van de balie zijn twee kleinere ruimtes. Hier vind je de kluisjes voor je jas en tas. Tassen groter dan een A4 mogen niet mee op zaal. De kluisjes zijn gratis en werken met een code die je zelf verzint.

Gratis entree voor begeleiders

Wie het lastig vindt om het museum zelfstandig te bezoeken, kan gratis een begeleider meenemen. Het begeleidersticket is verkrijgbaar aan de kassa van het museum en online. Selecteer ‘Ander geldig toegangsbewijs'.

Even zitten op zaal

In de hal zijn krukjes beschikbaar. Je kunt er zelf een pakken en meenemen om tijdens je bezoek even op uit te rusten. Ze wegen 1,7 kg en de maximale belasting is 110 kg.

Audiospeler

Teylers Museum is te bezoeken met behulp van een audiotour. De baliemedewerker in de hal reikt de spelers gratis uit. Er hoort geen koptelefoon bij de speler: je houdt hem aan je oor zoals een telefoon. Je kunt zelf de audiotour afspelen, weer op pauze zetten en het volume bepalen.

Entree

Entree

Toiletten

Toiletten

Toiletten

De toiletten zijn genderneutraal; je kunt dus van ieder toilet gebruik maken. Er zijn twee locaties met toiletten in het museum: één blok waar je kunt komen door de winkel heen (aan de voorkant van het gebouw) en een blok net voorbij het museumcafé (achterin het gebouw).

Rolstoeltoegankelijke toiletten

De rolstoeltoegankelijke toiletten bevinden zich in de gang tussen de winkel en de entreehal en bij het toiletblok achterin bij het museumcafé.

Het gebouw

De oudste zaal van Teylers Museum dateert uit 1784. Het museum is in de loop der eeuwen uitgebreid met diverse andere zalen. Hierdoor zijn veel ruimtes niet altijd makkelijk begaanbaar voor rolstoelen door de drempels en houten kasten in het midden van de zaal. Ook verschillen de zalen in hoogte en grootte en zijn de vloeren niet overal glad en gelijk.

Doordat het museum is ontstaan in een tijd dat er nog geen elektriciteit was, zijn overal ramen waar daglicht doorheen valt. Ondanks de huidige toevoeging van elektrische verlichting blijft het in sommige zalen daardoor toch wat schemerig in de winter of bij somber weer.

Zalen en gangen

In sommige gangen zijn grote brandwerende klapdeuren aanwezig. Normaliter staan ze open. Mochten ze toch dicht zijn gevallen, dan zijn de medewerkers van de beveiliging altijd bereid te helpen bij het openduwen van de deuren als deze te zwaar open gaan.

Soms zijn er trapjes met drie treden om naar de volgende ruimte te gaan. In dat geval zijn er ‘omwegen’ mogelijk met een helling, om toch in de volgende ruimte te komen. Dit geldt niet voor Pieter Teylers Huis.

Zaal met trappen

Zaal met trappen

Rolstoelingang, Pieter Teylers Huis.

Rolstoelingang, Pieter Teylers Huis.

Pieter Teylers Huis

Vanuit de Ovale Zaal gaat een trapje van drie treden naar beneden om Pieter Teylers Huis binnen te gaan. Bezoekers in een rolstoel kunnen het huis buitenom binnengaan, door de oorspronkelijke voordeur aan de Damstraat 21. Hiervoor moet wel het museum eerst weer verlaten worden. Vraag aan de medewerkers van beveiliging om de deur in de Damstraat vervolgens voor je open te doen. Vanuit de hoofdingang van het museum (Spaarne 16) ga je rechtsaf langs het Spaarne en weer rechtsaf de Damstraat in tot nummer 21 aan je rechterhand.

Eenmaal gearriveerd in Pieter Teylers Huis is helaas alleen de begane grond toegankelijk. Er is geen lift naar de eerste verdieping.

In de zijkamer van Pieter Teylers Huis staat het miniatuurhuis, zodat je toch het hele huis kunt bekijken. De deuropening is 85 cm breed. Er is een korte (vrij steile) helling naar beneden.

Drempels

Tussen de verschillende zalen bevinden zich natuurstenen drempels. Er liggen hellingmatjes tegenaan om de doorgang voor rolstoelen te vergemakkelijken.

Eerste verdieping

De eerste verdieping van het museum (Gehoorzaal, Bibliotheek en Leeszaal) is alleen toegankelijk met een rondleiding of bijeenkomst. De eerste verdieping is moeilijk toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Meld je komst van tevoren via info@teylersmuseum.nl of 023-5160960.

Rotonde

Rotonde

Meer informatie

Vragen of tips?

Stuur een e-mail naar Winston Brandon, coördinator Diversiteit en Inclusie: wbrandon@teylersmuseum.nl of bel 023-5160960.

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte