Teylers Leerstoel
ingesteld door Teylers Stichting
Teylers Leerstoel richt zich - in de geest van Pieter Teyler - op kennisbevordering en is vandaag de dag gelieerd aan de Universiteit van Leiden. De eerste leerstoel bestaat sinds 1928, en is ingesteld door Teylers Stichting. In 2013 kwam er een tweede leerstoel bij.
De Leerstoel en Lorentz
De Leerstoel was indertijd opgezet voor professor Hendrik Lorentz (1853-1928), directeur van het natuurkundig laboratorium van Teylers Museum vanaf 1909. Hij overleed echter nog voordat hij de Leerstoel kon bekleden. Sindsdien hebben vele andere wetenschappers dat gedaan. Tot 1996 was het altijd een fysicus die de leerstoel bezette: het verbreiden van kennis over Sterrenkunde en Natuurkunde stond centraal. Sinds 1996 kan ook de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen het onderwerp zijn.
Teylers hoogleraar Frans van Lunteren
Fotografie: Bastiaan van Musscher
prof. dr. Frans van Lunteren
De Teylers Leerstoel vanwege Teylers Tweede Genootschap, ‘Geschiedenis van de Natuurwetenschappen’, wordt momenteel bekleed door prof. dr. F.H. van Lunteren, Rijksuniversiteit Leiden / Vrije Universiteit Amsterdam.
Teylers hoogleraar Eric Jorink
Fotografie: Bastiaan van Musscher
prof. dr. Eric Jorink
Vanaf 1 juni 2013 bekleedt Eric Jorink de leerstoel ‘Verlichting en religie in historisch en sociaal cultureel perspectief'. Jorink, als onderzoeker verbonden aan het Huygens ING (KNAW), werd toen benoemd tot bijzonder hoogleraar vanwege Teylers Stichting aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. Hij houdt zich onder meer bezig met de raakvlakken tussen geloof, kunst en wetenschap in de Verlichting, meer in het bijzonder met het ontstaan van collecties en musea.