Ga naar hoofdinhoud
De Instrumentenzaal van Teylers Museum

Teylers Leerstoel

ingesteld door Teylers Stichting

Teylers Leerstoel richt zich - in de geest van Pieter Teyler - op kennisbevordering en is vandaag de dag gelieerd aan de Universiteit van Leiden. De eerste leerstoel bestaat sinds 1928, en is ingesteld door Teylers Stichting. In 2013 kwam er een tweede leerstoel bij.

De Leerstoel en Lorentz

De Leerstoel was indertijd opgezet voor professor Hendrik Lorentz (1853-1928), directeur van het natuurkundig laboratorium van Teylers Museum vanaf 1909. Hij overleed echter nog voordat hij de Leerstoel kon bekleden. Sindsdien hebben vele andere wetenschappers dat gedaan. Tot 1996 was het altijd een fysicus die de leerstoel bezette: het verbreiden van kennis over Sterrenkunde en Natuurkunde stond centraal. Sinds 1996 kan ook de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen het onderwerp zijn.

Teylers hoogleraar Frans van Lunteren

Teylers hoogleraar Frans van Lunteren

Fotografie: Bastiaan van Musscher

prof. dr. Frans van Lunteren

De Teylers Leerstoel vanwege Teylers Tweede Genootschap, ‘Geschiedenis van de Natuurwetenschappen’, wordt momenteel bekleed door prof. dr. F.H. van Lunteren, Rijksuniversiteit Leiden / Vrije Universiteit Amsterdam.

Teylers hoogleraar Eric Jorink

Teylers hoogleraar Eric Jorink

Fotografie: Bastiaan van Musscher

prof. dr. Eric Jorink

Vanaf 1 juni 2013 bekleedt Eric Jorink de leerstoel ‘Verlichting en religie in historisch en sociaal cultureel perspectief'. Jorink, als onderzoeker verbonden aan het Huygens ING (KNAW), werd toen benoemd tot bijzonder hoogleraar vanwege Teylers Stichting aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. Hij houdt zich onder meer bezig met de raakvlakken tussen geloof, kunst en wetenschap in de Verlichting, meer in het bijzonder met het ontstaan van collecties en musea.

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte