Ga naar hoofdinhoud
Philips Galle, naar Maarten van Heemskerck, Het Colosseum in Rome, 1572.
TentoonstellingStraks te zien

Maarten van Heemskerck

Eén tentoonstelling in drie musea

28.09.2024 - 19.01.2025

Teylers Museum

Iedereen

Maarten van Heemskerck (Heemskerk, 1498 - Haarlem, 1574) is een van de belangrijkste 16de-eeuwse kunstenaars uit de Noordelijke Nederlanden. Het Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en Teylers Museum tonen – 450 jaar na zijn dood – het eerste en grootste overzicht van zijn werk. Om zijn omvangrijke en diverse oeuvre te presenteren bundelen de drie toonaangevende Noord-Hollandse musea oppervlakte en kennis. Elk museum toont een hoofdstuk uit het fascinerende leven van Heemskerck. Ontdek het expressieve, theatrale werk van dé Hollandse renaissancekunstenaar.

In het Prentenkabinet toont Teylers Museum prenten van Maarten van Heemskerck. Heemskerck is een van de succesvolste kunstenaars uit de 16de eeuw in de Nederlanden. Dat heeft hij niet alleen te danken aan zijn talent, maar ook aan een goed gevoel voor ondernemerschap. Na terugkomst uit Italië tekent hij, in navolging van kunstenaars zoals Rafaël, op grote schaal prentontwerpen. De tijdrovende klus van het graveren en etsen, drukken en verkopen besteedt hij echter uit aan beroepsgraveurs.

Dirck Volkertsz. Coornhert, naar Maarten van Heemskerck, De geboorte van Izaak, 1549.

Dirck Volkertsz. Coornhert, naar Maarten van Heemskerck, De geboorte van Izaak, 1549.

Noord-Hollands Archief, Haarlem

Het resultaat is een grote productie en snelle bekendheid, want vrijwel alle prenten die naar zijn ontwerp worden gemaakt dragen zijn naam. Bijbelse voorstellingen, lessen voor het dagelijks leven en de wereldgeschiedenis: het doel van Heemskercks ontwerpen is educatie. Voor veel kunstenaars zijn Heemskercks prenten een inspiratiebron. Zo ook voor Rembrandt, die onderdelen overneemt voor zijn eigen prenten. Teylers Museum bezit een belangrijke collectie op het gebied van 16de-eeuwse tekeningen en prenten, waaronder ook werk van Heemskerck. Een selectie van zijn mooiste prenten zal te zien zijn, aangevuld met bruiklenen uit het Noord-Hollands Archief en het Rijksmuseum.

Site logo

Bezoekersinformatie

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00

Adres
Spaarne 16, 2011 CH Haarlem

Volg ons

Blijf op de hoogte