Winterlezingen 2024/2025
Teylers Museum
Gehoorzaal
Volwassenen
Het is Directeuren van Teylers Stichting een genoegen u uit te nodigen voor drie winterlezingen, die zullen worden gehouden door Leden van Teylers Genootschappen in de Gehoorzaal van Teylers Museum.
Maarten van Heemskerck in Teylers Museum
Zondag 24 november 2024 om 13.00 uur
Spreker: Prof. dr. Ilja Veldman
Emeritus hoogleraar Kunstgeschiedenis en buitengewoon lid van Teylers Tweede Genootschap
Maarten van Heemskerck eindelijk weer in Nederland te zien
Vanaf 28 september 2024 tot en met 19 januari 2025 wordt op drie locaties een grote tentoonstelling aan de zestiende-eeuwse schilder Maarten van Heemskerck gewijd: in het Frans Hals Museum, Teylers Museum en Stedelijk Museum Alkmaar. Als gastconservator en schrijver van het boek dat de expositie begeleidt, zal professor Veldman vertellen hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen. Waarom juist Heemskerck in Haarlem en Alkmaar en in 2024? Wat heeft de keuze van de objecten bepaald? Welke schilderijen zijn unieke bruiklenen die bij uitzondering door buitenlandse musea werden afgestaan? En welke kunstwerken zijn in het overzicht helaas niet te zien?
Zondag 26 januari 2025 om 13.00 uur
Spreker: Prof. dr. Christian Lange
Hoogleraar Arabische en Islamitische Studies, Universiteit Utrechten lid van Teylers Godgeleerd Genootschap
Willem de Famars Testas en de kleuren van de islam
Willem de Famars Testas (1834-1896), de belangrijkste Nederlandse oriëntalist van de 19de eeuw, bracht kleur in Nederland, ook al was dit niet naar ieders smaak. Toen Testas in 1884 voor het eerst het zonovergoten De put en de oude Sycomoor aan Azbakijja-plaats in Caïro tentoonstelde, waren de recensies gemengd. Een criticus van het Nieuws van de dag klaagde somber dat "dat felle blauwe groen" hem "eenigszins pijnlijk" aandeed. Was Testas’ liefde voor de kleuren van Egypte een fantasie, een oriëntalistisch cliché, of wortelde het in de werkelijkheid? In deze lezing maken we een rondreis door de wereld van kleuren in de islam door de eeuwen heen en verkennen we de complexe symboliek van kleur in de islamitische wetenschap, politiek, kunst en religie.
Willem de Famars Testas, 'Oostersche winkel', 1860-1872.
Zondag 16 maart 2025 om 13.00 uur
Spreker: Prof. dr. Mladen Popović
Hoogleraar Oude Testament en het vroege Jodendom, met bijzondere aandacht voor Qumran en de Dode Zeerollen, Rijksuniversiteit Groningen en lid van Teylers Godgeleerd Genootschap
Hoe Kunstmatige Intelligentie kan helpen om de Dode Zeerollen verder te ontdekken
De ontdekking van de Dode Zeerollen is wel de grootste archeologische ontdekking van de twintigste eeuw genoemd. Deze schat aan meer dan 2000 jaar oude boekrollen en vele fragmenten van boekrollen heeft ons veel nieuwe informatie gegeven waardoor onze kennis van het Jodendom in de Grieks-Romeinse oudheid en het vroegste Christendom op de kop is gezet. Maar wie de schrijvers zijn en wanneer precies de teksten zijn geschreven bleef onopgehelderd. Technieken en benaderingen van Kunstmatige Intelligentie kunnen helpen om antwoorden op deze vragen te vinden. Deze lezing zal hier nader op ingaan.
U bent van harte welkom op deze vrij toegankelijke bijeenkomsten.
Reserveren
Vanaf begin november kun je voor de lezingen reserveren. Houd onze website in de gaten.